Turism

  Biserica mănăstirii sârbeşti Sfântul Gheorghe şi chiliile mănăstirii ,monument istoric de valoare naţională şi universală , este aşezată pe malul râului Bârzava între satele Birda, Berecuţa şi Sângeorge lângă localitatea Mănăstire.
Prima biserică în cadrul mănăstirii Sf. Gheorghe a fost ridicată în 1485 şi a dăinuit până în 1794 . A fost construită din cărămidă arsă în stilul bizantino-sârbesc având baza cruciformă cu cupolă şi clopotniţa separată. Actuala biserică monastică este ridicată între 1794-1794 păstrând bazele aceluiaşi stil bizantino-sârbesc adăugându-se elementele barocului . Pereţii au fost pictaţi de către Pavle Giurgiev în 1799 . Icoanele iconostasului sunt pictate de Iovan Isailovici.
Obiectele valoroase deţinute de mănăstirea Sf. Gheorghe sunt:
1. Icoana Maicii Domnului Făcătoare de minuni.
2. Sfintele moaşte ale Marelui Mucenic Gheorghe unice în lume (bucată din sfântul craniu , adusă în sec. XV-lea de despotul George )
3. Lanţurile cu care a fost legat Sfântul Gheorghe .
Mănăstirea în lunga sa existenţă a suferit multe atacuri şi devastări . Mănăstirea este în curs de renovare şi orice ajutor este bine venit.
Sfintele slujbe au loc zilnic iar hramul mănăstirii este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi se sărbătoreşte în fiecare an în zilele de 5 şi 6 mai.